67. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı'nın sahibi belli oldu

Türkiye'nin evilen öykücülerinden, Şermin Yaşar, 67. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı'nın sahibi oldu. Yaşar, yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı'na Kasım 2020'de Doğan Kitap tarafından yayımlanan Deli Tarla isimli kitabıyla layık görüldü.

Öykülerinde adeta siyah-beyaz dönemlerin duyarlılığıyla bezenmiş insan öykülerini aktaran Şermin Yaşar, okurlarıyla arasındaki özel bağı her yeni öyküsüyle daha da güçlendiriyor. Darüşşafaka Cemiyeti’nin önderliğinde Doğan Hızlan’ın Başkanlığı’nda toplanan Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Metin Celâl, Prof. Dr. Murat Gülsoy ve Beşir Özmen’den oluşan Sait Faik Hikâye Armağanı Jürisi, Şermin yaşar’a 67. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nı “insan psikolojisinin karanlık yanlarını ustaca kurulmuş olay örgüleri ve ironik bir dille anlatmakta gösterdiği başarıdan dolayı” değer gördü.

Her bir kitabıyla çok kısa sürede yüz bin satış rakamını aşarak çok geniş kitlelere ulaşan Şermin Yaşar, bu özel ödül için şunları söyledi: “İnsanın en fenasında bir iyi tarafın bulunduğunu biliyoruz. Biz o iyi tarafı bulmaya, ondan istifade etmeye muhtacız, mecburuz.” Bu iki cümle Sait Faik’in ama o muhtaçlık, o mecburiyet yıllardır hepimizin. Benim için her öykü kahramanı, biraz da bu muhtaçlıktan doğuyor.  Sait Faik okuru olmak iki yanından öykü ağaçları uzanan, sonu denize çıkan bir yolda aheste yürümek demek ya hani, bu yolun kıyısında durup birkaç nefes soluklanabilmiş olmak büyük bir mutluluk. Armağanın, Darüşşafaka ile düzenlenmesi, Sait Faik’in Darrüşşafaka ile kurduğu o incecik ve sımsıkı bağ müthiş bir örnek. Bugün bunu daha iyi anlıyorum. Başta değerli jüri olmak üzere, tüm okurlarıma ve öykü kahramanlarıma teşekkür ediyorum.”
 

Ödüllü Yazar Ethem Baran'dan genç öykü yazarlarına tavsiyeler

Deli Tarla gibi coşkulu, beklenmedik ve merhamete muhtaç…

Yazar Hakkında:

1982 Berlin doğumlu olan Şermin Yaşar, Türk Dili ve Edebiyatı mezunudur. Yüksek lisansını yine edebiyat alanında yapan yazar, reklam ve medya sektöründe metin yazarlığı, reklam yazarlığı, kreatif direktörlük yapmıştır. Çocuk edebiyatına Çok Hayal Kuran Çocuk, Oyun Takvimi, Dedemin Bakkalı, Dedemin Bakkalı Çırak, Tilki Masalları, Cingo, Kuş Masalları, Abartma Tozu, Bizimki, Oh Ne Âlâ Memleket eserlerini kazandırmıştır. Tarihi Hoşça Kal Lokantası, Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu ve Gelirken Ekmek Al isimli öykü kitaplarının yazarı olan Şermin Yaşar üç çocuk annesidir.
 

2020 yılı Sait Faik Abasıyanık Öykü Ödülü sahibi Ethem Baran'dan yazar adaylarına tavsiyeler